Halaman

Khamis, 14 Januari 2021

Manusia dan ujian.

 

Firman Allah dalam al-quran:

أَحَسِبَ النّاسُ أَن يُترَكوا أَن يَقولوا ءآمَنّا وَهُم لا يُفتَنونَ

Maksudnya: Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?

Surah al-Ankabut: 2.

Sahabat-sahabat Sekalian,

1. Saat kita diuji dengan darurat dan sebagainya ingatlah kisah Nabi Yusuf a.s yang dipenjarakan akibat fitnah seorang wanita.

2. Saat kita diuji dengan kesakitan ingatkanlah kisah Nabi ayub a.s yang ditimpa kesakitan dan penderitaan bertahun lamanya.

3. Saat kita diuji dengan kekayaan kenangkanlah kisah Nabi Sulaiman a.s yang berdoa akan mensyukuri segala nikmat yang diberikan padanya.

Tapi tukan para nabi, bagaimana dengan kita manusia biasa ni?

Jadi ingatlah sahabat sekalian, kita tidak akan terlepas daripada sebarang ujian. Sama ada miskin, kaya, alim, manusia biasa dan sebagainya. Tapi yang penting bagaimana formula kita bagi menghadapi segala ujian dalam kehidupan ni. Antara formula yang kita boleh aplikasikan bila kita diuji adalah:

1. Sabar: Jom  hayati kalamnya ini:

 وَلَنَبلُوَنَّكُم بِشَيءٍ مِّنَ الخَوفِ وَالجوعِ وَنَقصٍ مِّنَ الأَموٰلِ وَالأَنفُسِ وَالثَّمَرٰتِ ۗ وَبَشِّرِ الصّٰبِرينَ

Maksudnya: Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:

الَّذينَ إِذا أَصٰبَتهُم مُّصيبَةٌ قالوا إِنّا لِلَّهِ وَإِنّا إِلَيهِ رٰجِعونَ

Maksudnya: (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.”

Surah al-Baqarah: 155-156

Sungguh indah bila kita menghayati ayat-ayat cinta dari pencipta kita ini. Bila Allah sebut tentang ujian-ujian yang akan dihadapi, kemudian ayat berikutnya Allah memberikan solusi kepada kita yang menghadapi ujian tersebut iaitu dengan bersabar.

2. Syukur:

وَإِذ قالَ موسىٰ لِقَومِهِ اذكُروا نِعمَةَ اللهِ عَلَيكُم إِذ أَنجاكُم مِن آلِ فِرعَونَ يَسومونَكُم سوءَ العَذابِ وَيُذَبِّحونَ أَبناءَكُم وَيَستَحيونَ نِساءَكُم ۚ وَفي ذٰلِكُم بَلاءٌ مِن رَبِّكُم عَظيمٌ

Maksudnya: Dan (ingatlah), ketika Musa berkata kepada kaumnya: “Ingatlah nikmat Allah atasmu ketika Dia menyelamatkan kamu dari Fir’aun dan pengikut-pengikutnya, mereka menyeksa kamu dengan seksa yang pedih, mereka menyembelih anak-anak laki-lakimu, membiarkan hidup anak-anak perempuanmu; dan pada yang demikian itu ada cubaan yang besar dari Tuhanmu”.

وَإِذ تَأَذَّنَ رَبُّكُم لَئِن شَكَرتُم لَأَزيدَنَّكُم ۖ وَلَئِن كَفَرتُم إِنَّ عَذابي لَشَديدٌ

Maksudnya: Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.

Allah mengingatkan Bani Israel tentang segala ujian yang telah menimpa mereka. Kemudian bagaimana Allah menyelamatkan mereka daripada ditimpa ujian yang berat tersebut. Pada ayat berikutnya Allah memberi khabar gembira kepada orang yang bersykur atas apa yang ada padanya. Jadi bersykurlah kita atas segala nikmat yang Allah telah berikan pada kita yang tidak terhitung banyaknya.

3. Doa:

Kita boleh lihat perkara ini sekiranya kita membaca dan memahami kisah Nabi Ibrahim a.s dalam surah al-Baqarah berkenaan pembinaan Kaabah. Setelah Baginda ditimpakan beberapa perintah dan larangan kemudian Baginda Berjaya melaksanakan perintah tersebut. Lalu Baginda pun berdoa kepada dirinya dan keturunannya serta memohon keampunan kepada Allah Azza Wajalla.

Akhirnya, marilah kita membetulkan pandangan kita terhadap ujian dan musibah. Kita hendaklah melihat ujian itu sebagai cabaran yang mampu menjadikan kita lebih baik lagi berbanding hari ini. Berfikirlah mencari penyelesaian dalam ujian bukan menyalahkan pemberi ujian tersebut. Pastinya ada solusi dalam segala masalah kita hadapi. Ingatlah janganlah bersedih ataupun berduka kerana Allah bersama kita.

  

Tiada ulasan: