Selasa, 28 April 2015

gajet.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pada kali ini saya ingin berkongsi berkenaan ketagih gajet. Gajet seperti mana yang kita ketahui merupakan peranti seperti telefon bimbit, computer riba, dan banyak lagi. Semuanya ini bolehlah dipanggil gajet. Apa tu ketagih gajet? Ketagih bermaksud suka yang teramat sangat sehingga penggunaannya elebehi had yang ditetapkan. Hal ini mungkin bermakna kalau takda i-phone mungkin boleh mati. Apalah yang nak dirisau padahal telefon atau gajet tu memang tatk boleh bawa bila dah mati. Dalam hal ini, pengguna yang mengalami ketagihan ini mungkin sangat suka bermain permainan video, chat, wats up, fb dan banyak lagi. Banyak kesan buruk penggunaan gajet secara berlebihan ni macam boleh menambah lagi kes penceraian antara suami isteri, gaya hidup akan berubah, tahap kesihatan juga akan terkesan, akal fikiran juga menerima akibatnya. Jadi bahayanya ketagih gajet ni. Kalau kita lihat anak muda kita sekarang ni kat mana pun selalu mengadap gajet ni. Bila orang lalu takda langsung perasaan hormat kepada orang lain. Apa telah berlaku? Adakah gajet ni telah mentransformasikan hidup kita. Sebenarnya telefon pintar tu taklah sepintar yang disangka tetapi hakikat sebenarnya otak ataupun akal kita lebih pintar dan maju daripada segalanya. Ini kerana otak kita yang buat alat atau peranti ni. Kalau kita main game kita yang plan apa strategi kita bukan permainan tu yang merancang segalanya. Jadi kita tak nak lihat hilangnya nilai-nilai murni dalam kalangan masyarakat kita dek karana gajet ni. Sebenarnya gajet ini boleh deuruskan penggunaannya. Sebagai contoh kita boleh bermain education game ataupun permainan yang berbentuk strategi bagi membolehkan otak kita terus cergas. Di samping itu, masa penggunaan gajet ini juga perlu dirancang supaya kita tidak terleka dengan alat ini. Ingatlah diri kita adalah segalanya. Sedarkan diri sebelum sedarkan yang lain. Sekian sahaja catatan pada kali ini. Moga ada manfaat buat kita bersama.

Tiada ulasan: